Ce este Dezinsecția ?

Dezinsecția este ansamblul mijloacelor și metodelor de prevenire și combatere a insectelor care transmit boli contagioase și parazitare pentru om și animale, produc pagube prin consumul, degradarea și poluarea produselor alimentare, locuințelor, depozitelor, adăposturilor de animale, ambalajelor, etc .

Dezinsecția completează dezinfecția și contribuie la prevenirea și combaterea unor boli transmise de insecte ( țânțari, păduchi, purici, ploșnite, căpușe, muște, etc ) .

O mare atenție trebuie acordată asigurării condițiilor de igienă în unitățile alimentare ( brutării, restaurante, cantine, depozite de alimente, magazine ,etc), deoarece produsele alimentare atrag cu ușurință dăunatori specifici .

Dezinsecția este de două feluri :

  • preventivă – are ca scop împiedicarea înmulțirii și răspândirii dăunătorilor, prin crearea de condiții nefavorabile dezvoltării acestora .
  • curativă sau de combatere – se urmărește distrugerea și îndepărtarea insectelor din unitatea asupra căreia se acționează.

Cu ce facem Dezinsecția ?

În operațiunea de dezinsecție folosim aparatură profesională și substanțe insecticide, în funcție de obiectivul tratat și dăunător .

Aparatură folosită în dezinsecție :

  • Pompă de mână / spate – este un pulverizator de soluții, cu pompă și piston acționat cu ajutorul unui levier pentru a asigura presiunea necesară pomparii.
  • Atomizor –este un aparat purtabil , echipat cu motor pe benzină . Ele sunt prevăzute cu o turbină care generează un volum mare de aer, ce este transmis prin conducte la duza de evacuare . Cu ajutorul atomizorului se obține un tratament cu o mai mare acoperire , datorată dimensiunilor mici și uniforme a picăturilor.
  • ULV – Ultra Low Volume – este un aparat echipat, de regulă cu motor electric, care pulverizează soluția insecticidă sub formă de ceață rece . Datorită pulverizării foarte fine, tratamentele de dezinsecție cu acest aparat sunt foarte eficiente .
  • Termonebulizator / Fogger – aparat care produce aerosoli sub formă de ceață sau fum pe cale termică. Ceață pulverizată se răspândește în spațiile tratate și se depune în particule ultrafine pe toate suprafețele. Este foarte eficient în combaterea dăunătorilor specifici din spațiile de depozitare.

Insecticidele pot fi sub formă lichidă, pulberi umectabile, gel, momeli insecticide cu atractanți, etc.

Substanțe insecticide folosite de Acarom în dezinsecție au remanentă mare ( 6 – 12 săptămâni), sunt avizate de Ministerul Sănătății și au proprietăți diferite în funcție de dăunătorul vizat și substratul pe care se pulverizează .

Alegerea insecticidului ce urmează a fi aplicat trebuie să țină cont de următoarele aspecte:

  • insectă dăunătoare
  • profilul unității unde se efectuează tratamentul
  • aparatură folosită pentru pulverizare

Cum facem Dezinsecția ?

Înainte de începerea acțiunii de dezinsecție se va stabili specia dăunătorului, gradul de infestare, locul de depunere a ouălelor, sursele de hrană , precum și specificul obiectivului ce urmează a fi tratat . În funcție de acestea se stabilesc insecticidele și metodele de aplicare .

Metode de dezinsecție:

  • pulverizare – se folosesc substanțe lichide sau pulberi , ce sunt pulverizate pe suprafețe cu ajutorul aparatelor speciale. Acest tip de dezinsecție este cel mai des întâlnit în practică , deoarece este eficient în combaterea majorității dăunătorilor ( gândaci de bucătărie, muște, purici, ploșnițe, căpușe, etc)
  • aplicarea unor insecticide pe bază de atractanți – insecticidele se aplică cu ajutorul unei pensule sub formă de benzi . Prin folosirea unor insecticide cu atractanți alimentari și hormonali , insectele sunt atrase în zonele tratate. Acest tratament are rezultate foarte bune în cazul combaterii speciilor de muște .
  • aplicare de insecticide sub formă de gel – gelul este compus din substanțe insecticide și atractanți și se folosește în general în unitățile cu profil alimentar și în locuințe, având un rezultat foarte bun în combaterea gândacilor de bucătărie .
  • capcane cu adeziv și atractanți alimentari – sunt prevăzute cu un strat de lipici și atractant , nu sunt toxice și nu afectează mediul înconjurător .

Aveți probleme cu insectele ? Contactați-ne !

Sună acum!