Descriere :

Puricii de toate speciile sunt paraziti hematofagi, ataca omul, animalele . Dimensiunile obisnuite ale puricelui sunt de 2-6 mm, femelele sunt mai mari decat masculii. Puricele este acoperit de fire mici si are culori variate in functie de specie de la galben-pai pana la brun inchis . Corpul este turtit , are 3 perechi de picioare, cele posterioare sunt puternic dezvoltate pentru deplasarea prin sarituri. Puricele sare aproximativ 32 cm lungime si 9 cm inaltime .

Numarul speciilor de purici este foarte mare , importanta cea mai mare o au puricii care traiesc in jurul omului, si anume :

  • Puricele uman – Pulex irritans – paraziteaza pe om si se intalneste adesea pe animale domestice.
  • Puricele de caine –Ctenocephalus canis – paraziteaza animalele domestice dar se intalneste si la om.
  • Puricele sobolanului –Ceratophyllus fasciatus – paraziteaza pe soareci si sobolani si sunt responsbili pentru transmiterea ciumei.
  • Puricele pasarilor – Ceratophyllus gallinae – paraziteaza pe porumbei si alte pasari si ocazional pe om.

Biologie :

Dupa fecundare femela depune ouale in crapaturile podelelor, pe carpe, in praf, in cuibare, pe sol . Puricele depune in cursul vietii, circa 450 de oua, care eclozeaza dupa 4-5 zile , din ou iesind o larva. Larvele sunt vermiforme, se hranesc cu diverse materii organice si excrementele adultilor . Dupa 10-12 zile se transforma in nimfa, iar dupa alte 10 -12 zile se transforma in adulti .

Puricii pot trait timp indelungat , chiar si fara gazda .

Mod de daunare:

Intepatura puricilor este extrem de suparatoare dar nu de la inceput. Iritarea creste treptat, mentinandu-se de la cateva ore pana la o saptamana. In decursul unei singure hraniri se pot produce mai multe intepaturi pe corp ( talie, solduri, umeri, picioare ). Reactiile severe apar la copii si la persoanele alergice .

Pe langa intepatura care tulbura linistea omului, puricii sunt responsabili si de transmiterea unor boli grave cum ar fi : ciuma, variola, etc

Distrugerea prin dezinsectie a puricilor se face prin tratamente repetate la intervale de 7-10 zile .

 

Informatii despre Purici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sună acum!