Sobolanul cenusiu – Rattus Norvergicus

Raspandire :

Sobolanul este de origine asiatica s-a raspandit in Europa in anul 1732, in toate regiunile. Sobolanul cenusiu este una din cele mai raspandite specii de pe glob, in conditiile tarii noastre este singurul sobolan de casa.

Descriere: 

Animal de talie mijlocie are corpul robust alungit, capul ascutit, urechile lungi si ochii mari.

Corpul sobolanului are aproximativ 21-27 cm , coada este e 17-22 cm, neparoasa si prevazuta cu solzi.

Culoarea blanii pe spate este cenusie – bruna iar pe partea ventrala are culoare cenusie murdara.

Biologie si ecologie: 

Sobolanul prefera sa traiasca pe langa locuinte,depozite, subsoluri, mori, magazii de cereale sau silozuri. In general ii atrag locurile umede si prefera sa isi desfasoare activitatea dimineata si seara.

Regimul de hrana este omnivor, consuma hrana vegetala si animala.

Este foarte prolific, se inmulteste in tot cursul anului dar mai ales primavera si vara . Are 3-6 generatii pe an, perioada de gestatie este de 22-26 zile. Puii la varsta de 3-4 luni incep sa se reproduca in medie cu 10-12 pui la o fatare. Traieste in medie 3-4 ani. Este agresiv , uneori ataca animale mici ( soaeci, pui de pasare , etc) .

In cautarea hranei urmeaza drumuri bine cunoscute cum ar fi pe langa zidurile cladirilor, pe la colturi, pe lungimea conductelor , unde adesea isi depune excrementele.

Daca toti noii nascuti ar supravietui, o singura pereche de sobolani ar putea produce 20 de milioane de descendenti in 3 ani, cu 3 gestatii pe an .

Mod de daunare: 

Sunt o specie polifaga, se hranesc cu o gama variata de produse vegetale si animale. Pot provoca mari pagube in depozitele de cereale, un singur sobolan putand consuma zilnic 60 g grau, deci 18 – 20 kg anual.

Pe langa faptul ca produc pagube semnificative si sunt o prezenta dezagreabila sunt si purtatori de boli infectioase, cum ar fi: tifosul exantemic, febra aftoasa, hepatita, tricheneloza si pesta porcina.

Masuri de prevenire si combatere: 

Se recomanda masuri de igiena in locuinte si spatiile in care sunt depozitate alimentele.  Pentru combatere se fac tratamente de deratizare pentru eliminarea eventualilor daunatori .

Informatii despre Sobolanul cenusiu – Rattus Norvegicus
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sună acum!