Raspandire:

Capusele sunt foarte raspandite, de la nord pana in regiunile subtropicale. Numarul cel mai mare de capuse se observa in regiunile sudice, unde traiesc atat in conditii naturale (campii si paduri), cat si in incaperi.

Descriere:

Corpul capuselor nu este impartit pe segmente, astfel ca limitele dintre ele nu se observa. Ele se deosebesc de alte artropode prin faptul ca au corpul dintr-o singura masa.

Corpul capuselor este de obicei mic, de forma sferica sau ovala, uneori putand lua si alta forma.

Capusele adulte au patru perechi de picioare, la extremitatea lor avand ghiare sau pernite cu ventuze care le ajuta sa se tarasca pe substrat si sa se agate de animale in cautarea gazdei.

Aparatul bucal al capusei este complicat si diferit, adaptat la modul de alimentatie.

Glandele salivare elaboreaza o secretie, care este introdusa gazdei odata cu intepatura. Secretia nu numai ca impiedica coagularea sangelui, dar face ca intepatura sa nu fie perceputa. Aceasta secretie poseda si proprietati toxice, si odata ajunsa in plaga poate sa provoace durere.

Biologie si ecologie:

Femelele depun un numar mare de oua, care poate ajunge la 17000. Din oua eclozeaza larve cu sase picioare, care dupa naparlire, trec in stadiul de ninfa. Nimfa se transforma ulterior in forma semiadulta.

Ciclul de viata al unei specii de capuse dureaza intre 20 – 25 de ani.

Legatura dintre capuse si gazda lor este diferita, unele sunt legate toata viata, iar altele se limiteaza la hranirea periodica, dupa care parasesc gazda.

Mod de daunare:

Pe langa disconfortul creat de intepatura, unele capuse sunt transmitatorii agentilor patogeni ai unei boli infectioase: encefalita, tifos, ciuma, febra, boala Lyme, etc.

Capusele care s-au prin de corp vor fi indepartate imediat, nu se recomanda strivirea lor, pentru ca pot contine in organele lor virusuri.

Daca ai fost muscat de o capusa, consulta de urgent un medic specialist!

Acarom intervine cu succes in combaterea capuselor, prin tehnici moderne si substante testate pentru distrugerea acestui daunator.

Solicita o oferta gratuit!

Informatii despre Capusa
Etichetat pe:                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sună acum!