Despre furnici:

Furnicile apartin de ordinul insectelor cu aripi membranoase. Au un simt foarte dezvoltat de perpetuare a speciei. Furnicile sunt organizare in colonii cu caste bine specializate, ale caror cuiburi se gasesc in pamant, in lemn sau la suprafata pamantului sub forma de musuroaie , in fiecare existand female, masculi si furnici lucratoare.
Furnicile se orienteaza si isi gasesc musuroiul dupa soare si mai ales datorita anumitor substante chimice. Pot transporta greutati de 500 de ori mai mari decat propria lor greutate si sunt capabile de performante de neinchipuit care reclama inteligenta, indemanare si perseverenta .

Biologie:

Femelele traiesc circa 15 ani, iar masculii un timp mai scurt. Femelele depun oua albicioase iar furnicile lucratoare au grija de ele .
Larvele au culoare albicioasa, nu au picioare, partea anterioara este mai subtire decat cea posterioara si sunt inconvoiate.
Ininte de trecerea la stadiul de pupa, larva isi construieste coconul , de unde eclozeaza furnicile tinere. La inceputul vietii furnicile tinere au aripi, pe care le pierd dupa copulare.
Speciile intalnite la tara noastra sunt :
– Furnica rosie de casa- Monomorium pharaonis
– Furnica neagra – Lasius niger
– Furnica rosie – Myrmica
– Furnica rosie de padure- Formica rufa
– Furnica negra cafenie – Frmica fusca
– Furnica telegara – Caponotus
Mod de daunare:
Furnicile isi fac cuiburi in pamant, sub coaja copacilor, sub pietre, in carapaturile peretilor, etc. Ele traiesc si in locuinta omului in crapaturile tencuielii, sub parchet, in pereti despartitori, sub pervaz, in dulapuri, etc.
Furnica se hraneste cu substanta vegetala sau animala, ele prefera in special substantele zaharoase( miere, prajituri, etc).

Furnicile pot provoca stricaciuni diferitelor parti ale cladirilor, pot subrezi peretii si acoperisul, si pot ataca omul . Furnicile rosii de casa tulbura linistea oamenilor si pot transmite diferite microorganisme.
Intepaturile furnicilor sunt rare si de obicei fara urmari, dar in cazul unora dintre ele pot duce la reactii neplacute sau periculoase.

Informatii despre Furnica de casa
Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sună acum!