Tantarii fac parte din familia Culicidae. In Romania se intalnesc cel mai des tantarii din specia Anopheles si Culex, de talie mica 7-9 mm, corp alungit si subtire, cap mic, rotund si picioare lungi si subtiri.
Acestia pot transmite boli precum: malaria, febra galbena, filarioze sau encefalite virale.
Tanarii au diferite stadii de dezvoltare in mai diferite medii: adultii traiesc in mediul aerian, pe cand larvele se dezvolta in apa.
Descriere:
Tantarii au corpul alungit si subtire, cap mic si rotund, prevazut cu ochi compusi si o trompa lunga, iar pe partile laterale o pereche de tentacule maxilare inferioare si antene. Pe
toracele impartit in 3 segmente se afla o pereche de aripi si 3 perechi de picioare lungi si subtiri.
Ouale tantarilor sunt ovale, compuse din cap,torace si abdomen, au o lungime de 0.6-0.8 mm si plutesc pe suprafata apei separate sau formeaza lanturi.
Biologie si ecologie:
Tantarii pot trai 3-4 saptamani. Masculii se hranesc cu sucuri din fructe, pe cand femela cu sange de om sau de la animale. Aceasta ingera 1-3 mg sange si apoi se ascunde intr-un loc intunecat, unde ramane pana la terminarea digestiei si pana la depunerea oualelor, dupa care se poate iar hrani. Femela nu depune oua daca bazinul de apa miroase a putrefactive sau daca sunt curenti mari. De obicei o femela depune pe rand 120-150 oua, dar poate ajunge si la 450 oua. Dezvoltarea si ecolziunea acestora este diferita. Pe timpul verii se pot naste 4-5 generatii, pe cand in anotimpul rece doar 1-2 generatii. Pe timpul iernii tantarii se retrag in incaperi intunecte si pivnite, unde hiberneaza pana la aparitia zilelor calduroase.
Mod de daunare:
In timpul zilei tantarii se ascund de razele soarelui de obicei in unghere, grajduri de animale sau sub copaci. Acestia ataca oamenii sau animalele in general seara sau in timpul noptii, atat in spatii inchise, cat si in exterior. Oamenii de stiinta au facut un studiu pe tantari si au observant ca in locurile in care predomina oamenii compartiv cu animalele, insectele au intepat oamenii.
Metodele folosite de noi in dezinsectiea tantarilor sunt alese cu grija pentru a atinge un rezultat cat mai optim. Efectuam tratamente de dezinsectie impotriva tantarilor in Braila si Galati cu pompe de joasa presiune, atomizor, ULV si pe baza de ceata calda cu fogger-ul.