Gandacii de bucatarie fac parte din ordinal Blattaria , in Romania se intalnesc cel mai des doua specii : gandacul galben de bucatarie – Blattella germanica , culoare cafenie – galbuie de dimensiune  9-18 mm si gandacul negru de bucatarie – Blattella orientalis, culoare bruna – negricioasa de dimensiune 19-30 mm .

La prima vedere , gandacul negru  pare mult mai periculos , in realitate gandacul galben de bucatarie este mult mai daunator populatiei, deoarece se inmulteste rapid si isi face cuiburi cu usurinta in toate locurile .

Cele doua specii infesteaza in general spatiile in care sursa de hrana este din belsug : locuinte, depozite, patiserii , restaurante, etc . 

 

Gandacul galben de bucatarie – Blattella germanica

Descriere:  

Adultul are corpul oval – alungit de 9 – 18 mm, de culoare cafenie – galbuie, cu nuante brune si prezinta 2 dungi brune paralele.  

Au antenele mai lungi decat corpul si picioare lungi prevazute cu spini lungi si subtiri. Aripile posterioare transparente si bine dezvoltate au rol doar de protectie.

Ooteca contine 15 – 40 oua si are forma unei valize de 6 – 8 mm lungime si 2,0 – 2,3 mm latime, prevazute cu pereti chitinosi, care impart ootecile in mai multe comportatimente, fiecare continand un singur ou.

Larva de culoare galbena si seamana cu adultul. Se pot observa si rudimente de aripi si 2 benzi longitudinale brune.

Biologie si ecologie:

 In general adultii apar primavara, dupa perioada de iernat, si incep sa se hraneasca cu produse alimentare. Imperecherea are loc tot primavara, cand sunt temperaturi de 20°C. Dupa 8 – 10 zile de la imperecherea, femela va depune ouale in ooteca pe care o poarta fixata pe ultimele segmente abdominale aproape toata perioada de incubatie. Perioada de incubatie este de 20 – 35 zile si in apropierea perioadei de eclozare femela depune ooteca intr-un loc retras. Larvele apar in iulie si august si raman in acest stadiu aproximativ 6 – 8 luni.  Gandacii traiesc intre 150 – 200 zile si pot fi intalniti tot timpul anului .  

 

Gandacul negru de bucatarie – Blatta orientalis

Descriere :  

Adultul prezinta dimorfism sexual. Masculul are corp de 19 – 25 mm, de culoare bruna – castanie, aripi care ajung pana la ultima treime a abdomenului, de culoare cafenie – roscata si antene mai lungi decat lungimea corpului. Femeia are corpul oval mai mare decat masculii de 18 – 30 mm, de culoare bruna – negricioasa. Capacul este rotunjit si hipognat, aripile nu depasesc metanotul si au rudimente , antenele sunt setiforme.

Oul  este cilindric, de culoare cafenie – bruna, acoperit cu o carena in partea superioara, lung de 10 – 12 mm si lat de 5 – 7 mm. Gandacii depun oul in ooteci care contin intre 12 si 18 oua.

Larva este postiligopoda, seamana cu adultul, dar nu prezinta aripi. Larvele naparlesc de 6 – 7 ori in cursul evolutiei

Biologie si ecologie: 

Aparitia lor depinde de temperaturile de la an la an. In general la inceputul lunii aprilie isi fac aparitia primii adulti, din locuri de diapauza cum ar fi dusumele sau crapaturi de pereti. Dupa 30 de zile, timp in care se hranesc, incepe imperecherea si femela depune 12 – 18 oua in ooteci, pe care le poarta intre 5 si 7 zile, apoi le depune in locuri intunecate si retrase. Incubatia dureaza intre 26 – 30 zile in conditii foarte favorabile sau 50 – 70 zile in conditii mai putin favorabile. Larvele se pot observa din luna iulie sau august. Pana in octombrie se hranesc, apoi se retrag pentru diapauza. In conditiile climatice din sudul Romaniei de obicei se observa o generatie de la 1 – 2 ani.

Mod de daunare :

Gandacii de bucatarie sunt o specie nocturna, ziua stau ascunsi in locuri intunecate si retrase iar noaptea ataca.

Specia polifaga, consuma o varietate de produse din camari, bucatarii sau depozite, de la paine si carne pana la produse lactate. Se hranesc chiar si cu obiecte din hartie, bumbac sau articole de piele.

Sunt o prezenta dezagreabila si produc si mari pagube prin deprecierea produsele din pricina excremetelor si exuviilor, plus ca sunt purtatori de boli infectocontagioase grave.

Datorită perioadei de incubaţie sunt necesare tratamente de dezinsecţie repetate , prin diverse metode , la intervale de 8- 10 zile . 

Scapa de gandacii de bucatarie . Solicita oferta specialistilor !

Informatii despre Gandacii de bucatarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sună acum!